Oleje to emolienty, więc ich zadaniem jest zapobieganie przed utratą wody, zamykają proteiny i humektanty oraz dociążają włosy i tworzą na nich warstwę ochronną.
Oleje warto dobrać do porowatości włosów:
· Włosy wysokoporowate:
- lniany
- słonecznikowy
- z czarnuszki
- z nasion malin
- z róży
- z wiesiołka
· Włosy średnioporowate:
- oliwa z oliwek
- arganowy
- ryżowy
- rzepakowy
- ze słodkich migdałów
- z pestek wiśni
· Włosy niskoporowate:
- kokosowy
- palmowy
- z babassu
- różne masła, np. kakaowe, shea.
JAK OLEJOWAĆ WŁOSY:
I. ETAP: OLEJOWANIE
1. Rozczesz włosy.
*2. Spryskaj mgiełką nawilżającą. (zamiast mgiełki można nałożyć żel aloesowy lub żel bambusowy).
*3. Ponownie rozczesz włosy, by równomiernie rozprowadzić nawilżający podkład.
4. Nałóż olej, następnie rozczesz włosy, by dokładnie go rozprowadzić.
5. Najlepiej trzymać olej na włosach od 15 - 60 min; opcjonalnie: przez całą noc.
(*metoda na podkład nawilżający)
II. ETAP: EMULGOWANIE OLEJU
1. Zmyj olej ciepłą wodą.
2. Odsącz nadmiar wody.
3. "Umyj" włosy odżywką bez silikonów - dzięki tej metodzie dokładnie zmyjesz olej.
4. Trzymaj odżywkę przez 10 - 20 min.
(opcjonalnie: wykonaj włosing - owiń włosy folią spożywczą, następnie załóż czapkę/ręcznik, by utrzymać włosy w cieple).
III. KONIEC
1. Zmyj zemulgowany olej ciepłą wodą.
2. Umyj włosy i skórę głowy metodą kubeczkową (rozwodniony i spieniony szampon).
3. Nałóż dowolną maskę lub odżywkę.
4. Po upływie 10 - 20 min. spłucz całość letnią wodą.