Odżywki dzielimy na proteinowe, emolientowe i humektantowe, a pomiędzy nimi musimy zachować równowagę, by włosy były zdrowe i tak też wyglądały. Każde włosy są inne i mają inne zapotrzebowanie. Odżywki wczesujemy we włosy.
Proteiny uzupełniają ubytki we włosiu, tworzą wokół nich powłokę ochronną nadając blask i objętość, wypełniają (nietrwale) mikrouszkodzenia. Proteiny dzielimy na: roślinne i zwierzęce.
· Niedobór protein = mat, oklapnięcie, łamliwość, brak blasku.
· Nadmiar protein = puch, szorstkość, przesusz, sztywność.
Przykłady protein: żelatyna, keratyna, kolagen, spirulina, proteiny mleczne, owsiane, pszenne, Hydrolyzed Keratin, Milk Protein, Silk, Soy Protein, Wheat Protein, Hydrolyzed Silk…
vProteiny w szamponach odbijają u nasady.
Emolienty to “powłoczka” włosów. Zapobiegają utracie oraz pochłaniania wody, zamykają składniki (domykają humektanty i proteiny), wygładzają, nadają blasku, dodają elastyczność.
· Niedobór emolientów = zbyt duża lekkość, suchość, sianowatość, szorstkość.
· Nadmiar emolientów = przyklap, obciążenie, strączkowanie.
Przykłady emolientów: oleje, woski, silikony, alkohole tłuszczowe, oleje mineralne, lanolina, polimery, masła roślinne, parafina, wazelina, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Dimethicone, Dimethiconol, Lanolin, Paraffinum Liquidum…
vNiektóre emolienty nie są dobre dla kręconych włosów: silikony, woski, parafina, lanolina, ponieważ zbyt mocno obciążają włosy.
Humektanty nawilżają włosy.
· Niedobór humektantów = mat, oklapnięcie, przesuszenie, szorstkość.
· Nadmiar humektantów = puch, kołtunienie, plątanie.
Przykłady humektantów: miód, mocznik, glutek lniany, olej aloesowy, gliceryna, Glycerin, Aloe, Panthenol, Niacynamide, Mel, Urea, Butylene Glycol, Betaine…
vHumektanty często stosuje się jako podkład pod olej (emolient).
vNiektóre humektanty np. gliceryna mogą powodować nadmierne puszenie, należy wtedy szukać produktów bez niej.